На 10 юли почитаме паметта на 45 християни, които приели вярата

...
На 10 юли почитаме паметта на 45 християни, които приели вярата
Коментари Харесай

Почитаме паметта на св. 45 мъченици

На 10 юли почитаме паметта на 45 християни, които приели вярата в Иисус Христос и макар гоненията не склонили да се откажат от нея и да се върнат към езическите божества.

Това били Леонтий, Маврикий, Даниил, Антоний, Александър и още 40 доблестни мъже, отличаващи се с генезис, обучение и благодетелен живот. Те потърпевши в 319 година при ръководството на източния съимператор Лициний.

Наистина през 313 година той, дружно с Константин (Велики), подписал Медиоланския едикт, с който християнството било прието за " разрешена вяра " и по този начин официално спрели гоненията. Но роденият на Балканите Лициний като твърдоглав богохулник доста скоро още веднъж почнал да преследва християните, тъй като бил в спор със западния съимператор Константин, по чието предложение бил публикуван едиктът за веротърпимост.

Жертва на тази преднамерена свирепост станали и никополските християни. Те не чакали да ги търсят и залавят, а сами декларирали пред управляващите, че са почитатели на Христос и не се опасяват от гонения и мъчения, даже и живота си биха дали за своя Спасител. Тогава всички тези 45 души били оковани в стоманени вериги и затворени в тюрма. Там грубо ги изтезавали, само че мъчениците твърдо понасяли всичко. Накрая им отрязали ръцете и краката, изгорили телата им в клада и по-късно захвърлили костите им в река Лик. Други християни скрито ги събрали и погребали. По-късно на същото място построили черква в чест на мъчениците.

В този ден се празнува и паметта на преподобния Антоний Печерски, прочут подвижник (X-XI век). Той първо отишъл на Атон, където дълги години живял като аскет, а като се завърнал, основал край Киев известната Киевопечорска лавра.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР